Doktorant Vladan Martić, predavač na Univerzitetu Mediteran organizuje istraživanje o primjeni najnovijih inovacija u digitalnom finansijskom izveštavanju i računovodstvenoj profesiji, sa fokusom na XBRL standard.

Poštovani članovi,

Na molbu  doktoranta Vladana Martića, predavača na Univerzitetu Mediteran, dostavljamo Vam molbu da podržite njegovo istraživanje na temu „Implementacija XBRL standarda u funkciji unapređenja kvaliteta finansijskog izvještavanja“.

Extensible Business Reporting Language – XBRL možemo definisati kao otvoren, nezavisan od informatičke platforme, međunarodni standard za blagovremeno, tačno, efikasno elektronsko prikupljanje i skladištenje, manipulaciju i razmjenu finansijskih i poslovnih izvještaja i podataka. Riječ je o standardu koji po mnogima obećava revoluciju u finansijskom izvještavanju i razmjeni poslovnih informacija.  Relevantna istraživanju ukazuju da do kraja 2017. godine, svi u računovodstvenoj industriji trebalo bi da koriste XBRL, svjesni prednosti koje donosi, ili pak iz razloga što ne postoje dostupne alternative.

Budući da ova vrsta naučnog  istraživanja predstavlja pionirske korake u oblasti računovodstva i razmjene poslovnih informacija i izvještaja na teritoriji Crne Gore ali i u regionu, utoliko će Vaše učešće kao ispitanika u velikoj mjeri doprinijeti realizaciji ovakvog projekta.

Stoga, zbog značaja ovog projekta, kako za istraživača, tako i za računovodstvenu zajednicu molimo Vas da uzmete učešće u istraživanju i popunite upitnik, i time date lični doprinos našim naporima ka unapređenju i razvoju računovodstvene i revizorske profesije u Crnoj Gori. Rezultati anketiranja će biti iskorišćeni isključivo u naučne svrhe.

Anketa je dostupna ONLINE putem linka: http://goo.gl/forms/Lr4m5fUp6B

Unaprijed zahvalni,

Administracija ISRCG